četrtek, 8. november 2007

Streljanje na Finskem

Za tiste ki še niste slišali, na Finskem, v mestecu Tuusula, se je zgodil incident. Mesto leži le slabih 30 kilometrov od Helsinkov, dogodek pa se je zgodil 7. novembra dopoldne, ko je eden izmed dijakov prišel v šolo s pištolo (ki jo je dobil 2 tedna nazaj kao kot "lovec") in začel krvav pohod do ravnateljice, vmes pa postrelil še 5 dijakov in 2 dijakinji; nato je storil samomor. Precej nenavadno pri tem pa je predvsem dejstvo, da je dečko, preden je šel v šolo, na Youtube-u postal filmček, kjer napoveduje masaker (vse filmčke so removal, sm pa enga najdi, skratka, kaže tisto šolo, potem pa tega modela, ki s pištolo meri v sliko (pa vse je rdece), zraun pa ena hardcore muzka šopa).



Tip je izhajal iz popolnoma normalne družine, ni imel kriminalne preteklosti, ampak nekaj je pa le imel: na internetu je konkretno dobr izražal svojo naveličanost, jezo, nepotrpežljivost z oblastjo in drugimi ljudmi (2krat so ga kickal z MySpace se mi zdi, pa z YouTuba tud).

V skladu s tem se poraja tudi vprašanje, kajti Finska je ena izmed držav članic z največ kosi strelnega orožja na prebivalca (kao tradicija "lova"), in preden je posredovala EU, so imeli mejo posedovanja strelnega orožja pod 18 let. Vendar pa mislim, da je tudi zdej meja pač rahlo prenizka, če si do 18 leta hodu z lovci lovit, boš pa še kšn let magar, tok da se mal spametuješ (ker vsi vemo, kok enim bedira pr 18 ^^); sploh mi pa ni jasn, kk bi lhka kdo z pištolo lovil jelene tm gor.



Ampak, razlog, da je ta tip pobil ta folk, pač ni v zakonodaji. Osebno mislim, da je bil tip eden tistih razmišljujočih posameznikov, ki so bili čist preveč sami (in še v bližini računalnika); v družini so bili 4je, in si čist predstavljam da morda ni bil deležen neke večje pozornosti, sej je itak ze "kao" odrasu, na kompu pa tkole, ko je človek sam, rad zapade v raznorazne ideje (nekatere pač slabe!), ki jih na internetu pač mrgoli... so le en klik stran, pa imaš dostop do stvari, ki se jim(morda) ne bi bilo modro pustiti zmanipulirati... in najlaže je pač z negativnimi stvarmi, saj taka čustva večino folka lažje razume in prej prevzame. In to je to, tip je po domače "notr padu", si zrihtal pištolo, pa šel pobijat neumne, od sistema sprane ljudi, in nasprotnike navidezne revolucije v njegovi glavi, katere član je bil pač zgolj on sam. Tako piše tudi v poslovilnem pismu družini.

Ne vem, kaj več naj še rečem. Vedno pravm, da moraš ravnati človeško, ta tip se je pa žal ravnal po naši živalski plati, pač, če ti ni všeč leader of the pack, ga boš pa pobil pa njegove privržence pa sam postal vodja, res najmanjši problemčič.
R.I.P. žrtve, pa sožalje familjam.

2 komentarja:

Nika pravi ...

ja, zadeva je dejansko grozna. noben ni resno jemal filmčkov k jih je postal, pol pa tkole... ni pa da neb razumela človeka. sj bi se vsakmu kdaj najraj strgal.... sam pač poslušaš človeka v seb an... on ga pač ni znal. škoda.

Duco pravi ...

Ja, se strinjam. Pač, mislš, sej, smo tud mi kdaj mal naveličani tega sveta pa to, ampak je eno če tko sam misliš, pa če to preseže vse meje človeškga razuma.