ponedeljek, 9. januar 2012

Rjukan 2012: (2) Krokan, vol. 2


Napočil je drugi dan. Vremenska prognoza: rahlo sneženje, oblačnost in temperature do -10 stopinj. Tokrat se nas vseh 12 odpravi v sektor Krokan. Pozna se, da je ponedeljek in o lokalnih plezalcih ni ne duga ne sluha. Še vedno pa v najbolj popularnem slapu Krokana: Bullen-u (WI4) zasledimo ekipo Angležov, ki so tam zatikali še cel dan. No, mi jo hitro bruhnemo na levo, kjer odkrijemo še kar nekaj plezabilnih slapov.


Tokrat je čas za akcijo in jaz hitro napeljem en kakih 20-30m visok slap WI4 - Gaustaspokelse. Prvič v malo bolj pokončnem ledu plezam naprej. Ja fest! Previdno in počasi navrtam 5 šraufov in že sem na vrhu! Nastavim dva top rope-a (ker sem plezal z dvojčkom, napeljem še sosednjo, izjemno tanko svečo - Tipp, WI5) ter abzajlam dol. Vmes se na desnem debelem slapu (poleg Angležov) izživljata Jože & Jernej. Mato in Mare ga bruhneta proti našim včerajšnjim slapovom, vendar jih za razliko od nas napeljujeta naprej (ne top rope od zgoraj navzdol). Ko se z Milošem naveličava tega slapu, bruhneva na desno k Angležom, kjer na top rope splezava še eno varianto slapu.


Tukaj imamo tudi fotoshooting, saj Jernej z mojim fotkičem leti gor po levi sveči in slika Miloša z namenom, da naredimo kako "sponzorsko" fotko za Petzl. Žal ima Miloš ogabno vijolčne gurtne in vsak poskus narediti lepo fotko se iznakaže bodisi zaradi gurtn, bodisi zaradi top ropa, bodisi pa zaradi Milošovega resnega frisa (ne, sej ne :)).


Led je ponovno odličen, čeprav se na vrhu ponekod delajo talarji, sicer pa je mnogo slapov odlično narejenih ter prav fino vodenih, da cepin prav leti v led. Brico in Miha hitro končata plezarijo in se odpravita proti "amfiteatru", ki je sektor, do katerega rabiš cca. 45 minut, vsebuje pa ogromno večraztežajnih slapov z oceno WI3, 4 in 5. No, midva z Milošem pa še nimava dosti, zato bruhneva v levi del sektorja (kjer so naši ravno končali), ter jaz napeljem naprej še en slap WI4 (Kjokkentrappa), Jože pa še enega WI3 (neimenovan). Obadva slapova sta kratka; moj je zelo uživantski, saj ponuja kake 3 metre lednega kamina, kjer lahko plezaš raznoško ali pa s hrbtom v led (ali pa direktno po sveči). No, Jože nima te sreče in njegov slap vsebuje en kup tanke plasti ledu, pod katerim se skriva sneg. A nič ne de, zlezemo še tega.


Ura je že pozna, Angleži pa končno sprostijo desni del debelega slapu, kjer končno pride na račun še Miloš in suvereno napelje desni del slapu (WI3). Ker so vsi ostali že šli, se hitro pospraviva in ujameva transport (Mare & Mato) do koče.


No, sledi še en večer - tokrat je na sporedu HRANA in film Mačeta. Dec se abzajla na čreva stari! Jutri pa v večraztežajce! (slike)

Ni komentarjev: