torek, 29. januar 2008

Forumi

Dons sm cel popoldne (no, ne čist cel, ampak večji del), zapravu za brskanje po raznih forumih; sej veste, te zanima ena stvar, pa najdeš 10 forumov, pol je pa na vsakmu forumu še triinštirideset linkov, in na koncu gledaš ene čist offtopic zadeve ki jih sploh nisi imel namena kadarkoli v globino spoznat. In to se mi je že precejkrat zgodil. Pride. Sam težko se dol spravš, ko maš pa še tok za pregledat :).

Nekak bi reku, da so forumi ena moderna verzija internetne odvisnosti. Seveda, ena boljših odvisnosti, ker je običajno njihov glavni namen debata, in vsaj v veliki večini , kolikor jaz spremljam forume, je namen konstruktivna debata. Pravzaprav sem gledal naš gimnazijski forum, pa poznam še mnogotero drugih, ki niso prav nič manj zanimivi in informativni, pa žal nimaš časa, da se zabubiš in prebereš vseh 20000 postov, pa čeprav so zanimivi kot le kaj.

Nekako tako kt z Wikipedijo. Greš gledat eno stvar, pa maš tm na vsaki drugi besedi hyperlink. Skratka dejansko gre za eno razvado, ki je prišla šele z razvojem informacijske tehnologije. Vsakemu je omogočeno sodelovanje v debati, vsak lahko spreminja vsebino (edinole server, ki ga pač neka dobra duša (ali zgolj zagret dobičkar) mora vzdrževati in plačevati).

Forumi so moja zasvojenost. In to v, bi rekel, socialnem smislu. Ma kašne igrce! Kakšni filmi. Brez igrce sm lhka 5 let, sam brez folka, s katermu sm pa lahko na forumu, pa ne vem kok bi zdržu. In dobra stvar je, da navežeš gore stikov, vsaj če so forumi bolj zaprti in "osebni". Poznam folk iz cele Evrope, pa Azije itd., pismo v vsaki državi vsaj enga.
In v tem ne vidim nč slabga. Seveda, morš bit previden. Ampak dejte no, pedofili ne bojo iskal enga klukca k se zanima kako bo modificiru strojno opremo al pa k želi prodat oglas na bolhi.
Kar se pa osebne identitete tiče, rabiš pa pač določene navade in to je to. Pač razumno morš delovat ane.

Gotta love the online communities :)

3 komentarji:

Aljo pravi ...

res je, tut jst obozujem forume, taksne in drugacne, tam spoznas da o necem ne ves vsega...

najraje imam specializirane forume, saj sele tam spoznas prave strokovnjake za doloceno podrocje (ki pa so vecinoma se vedno amaterji)

imas kaksen forum za linkat? oz. si samo na nekih sci-fi forumih al tut kej konkretnega?

Duco pravi ...

Hm. Spremljam kr nekej forumov, čeprov mam nekak obdobja, k ene bl gledam pa pol ene manj. Nekak tko.

Od konkretnih forumov pa tko, kar se tiče računalnikov bi reku:
http://www.computing.net/forums/
http://www.wirelessforums.org/
http://forums.mysql.com/
Čeprov na teh sploh nism registriran, zaenkrat bl berem

Pol nad photoshopom se šele začenjam mal bl tko in-depth zanimat in zaenkrat tale čist v redu služi:
http://www.photoshopforums.com/

Pol pa pač razne zadeve, povezane recimo z modificiranjem WoW-a, par let nazaj sm Warhammer forume obiskovau, sej veš hobiji pač; ne vem pa, če te te zanimajo :).

Aljo pravi ...

wirelessforums.org poznam, www.wlan-sat.net je dober slovenski forum z wireless tematiko, sam pa berem bolj airliners.net, flightglobal.com, astronom.si, cloudynights.com in neko mejling listo o astrofiziki (lahko poiscem naslov), ce te zanima