nedelja, 30. januar 2011

Pikanje v Mlačci

Danes sva s kolegom prvič šla stestirat cepine na ledene slapove Mlačca, ki se nahajajo v bližini Mojstrane. Bric je bil sicer zmenjen, da bo tam (da bi naju lahko malce "vpeljal"), vendar je plezarijo zadnji dan odpovedal. Midva pa sva bila toliko navdušena, da sva šla kar sama! Jaz seveda že zaradi testa frišno dobljenih cepinov, Jernej pa prav tako - sicer ima rabljene, a Quarki so le Quarki :).

Glede na to, da smo zdaj že konkretno opremljeni z alpinistično robo sva potrebovala le še štrik. Ni problema, jaz sem kontaktiral znanca, ki ne pleza več, da nama ga posodi, in že sva bila na poti v Mojstrano. Razmere smešne, proti Stolu in Karavankam se je že basalo - vendar pa se je iz Mojstrane prav grdo vidilo na bela pobočja Stenarja...

Ob prihodu tja sva se malo pomenila z lastnikom oz. oskrbnikom (verjetno oboje) resorta, ki je bil začuden, da sva tu prvič in brez kakega vodiča. Na srečo je prišla velika skupina iz Mariborske alpinistične šole, ki so imeli namen delati ledno tehniko, in sva se jim pridružila. Po kake pol ure sva obupala, njih je čakalo še vozlanje abalakov in šraufanje svedrov (mi bomo to itak še delali), midva pa sva vzela štrik ter se odpravila po krožni poti nad slapove, da bova napeljala topiča - oskrbnik naju je napotil kar takoj nad glavni "steber". A glej ga zlomka, da je štrik ravno kakih 5 metrov prekratek! Edina opcija nama ostane, da ga napeljeva na krajšo, najbolj enostavno smer na začetku slapov.

Ni panike, se bova vsaj ufurala. Pasove nase, čelade na glavo, dereze na čevlje pa cepine v roke, pa gremo. Prvi grem v led jaz - na začetku se še malo lovim, saj prvič predvsem nikakor ne zaupaš, da bodo dereze držale, in enako velja s cepini - tolčem in tolčem po ledu in se počasi kobacam naprej. V drugem delu smeri mi že lažje steče - če ne zaupaš v cepine & dereze itak nimaš kaj lezti, in že gre v steno Jernej.

Tudi Jernej s svojimi Quarki je rabil nekaj časa, da se je ufural, ampak hitro nama je steklo. Predvsem se moraš navaditi na dolge gibe, precej drugače kot običajno pri skalni plezariji. In pa, če se da cepin kam zagozditi, se ne splača tolčt!

Nato sva zlezla vsak še začetniško (najino) smerco 1x, potem pa sva štajercem "zasegla" 2 napeljana štrika in še v centralnem delu plezališča odpikala 2 smeri. To je bila pa tako ali tako že skrajna meja, saj sva obadva že konkretno čutila roke - verjetno nisva imela ravno izpiljene tehnike :). Tako sva plezarijo zaključila, se poslovila od štajercev, Jernej se je s štrika še poabzajlal z vrha, nato pa sva pobrala šila in kopita (in dereze).

V Mlačco bomo sigurno še šli, saj omogoča varno treniranje ledne tehnike, pa zakon je!

Edin problem ob koncu dneva je bil to, da si bom moral omisliti res ornk čevlje za avtomatske dereze, ker hoditi po snegu v nepravih čevljih (z avtomatskimi derezami gor) je nekaj, plezati slap z njimi pa nekaj drugega. No ja, bo že. Se pa da z običajnimi gorniškimi dvanajsterkami povsem lepo plezati tudi take ne preveč zahtevne slapove, brez problema. Verjamem sicer, da je lažje, če imaš spredaj 2 konkretna zoba :).

Final verdict cepinov?
Seveda so Quarki boljši - precej lažje je zabijati cepin v led, predvsem seveda pripomore oblika; so se pa moji Raveltiki izkazali za povsem uporabne - ne preveč zahtevne ledne smeri mi ne bi smele povzročati problemov.
V snegu jih pa stestiramo (in primerjamo) naslednjič!

sobota, 29. januar 2011

Nabava cepinov

Končno sem se odločil in investiral še v cepine. Razlogov je več. Kot prvič si ne maram ves čas izposojati neke opreme, sploh glede na to, da je uradna izposoja mogoča le v Igluju v Ljubljani. Kot drugič, že za sam alpinistični tečaj jih bom še nekajkrat rabil. In tretjič, plan je, da se začne letos plezati grape in kake lažje smeri v naših hribih, morda tudi kak lažji slap - za vse te aktivnosti pa človek potrebuje 2 plezalna/kombinirana cepina.



Doma imamo povsem sposoben gorniški cepin znamke Cassin, ki pa žal za plezarijo ne bo zadoščal (je povsem klasičen - ravna palica, nezamenljiva klina,...).

Zato sem že nekaj časa študiral, katere cepine si bom omislil. Ko prvič slišiš za vso to ponudbo cepinov je glava tako ali tako hitro polna - in prej ko slej ti bo vsak rekel, da brezveze da kupuješ poceni, ker je vse, kar ni od 180€ na cepin en velik šit in oh in sploh. Seveda ima pol Slovenije Petzlove Quarke, ki so sicer (se povsem strinjam) res top shit cepini, ampak so kljub vsemu precej dragi...
Tako sem pregledal kar nekaj cepinov; vsi sledeči cepini so dragi, a verjamem da kvalitetni: Petzl Quark, Petzl Aztar, Petzl Aztarex, Grivel Matrix, Black Diamond Viper (da Cobre sploh ne omenjam), DMM Rebel.

Nato sem na Kibubi naletel na češkega proizvajalca Raveltik. Zanimiva sta predvsem dva modela: Demon Super Cup in Demon Mountain. Obadva primerna za grape, edinole v lednem plezanju mislim da ni dvoma, da bi bil Super Cup boljša izbira. Problem Raveltikovih cepinov je, da je izjemno težko najti kakšno oceno na internetu. Večina plezalnega sveta tako ali tako zvesto uporablja Petzlove/BD modele, tako da je kakršenkoli review bil rare find. Vendar pa sem uspel najti nekaj slovencev, ki dejansko uporabljajo Raveltik in so (vsaj z Super Cup) zadovoljni.

Nato je prišel petek in izdelek dneva na Kibubi so bili Raveltikovi Demon Mountain (84€ / kos). In to je bilo to, še isti dan sem jih naročil.

Še zastonj so mi priložili Black Diamond paščke :)

Zdaj bom nekaj let plezal, in mislim da bodo tudi Demon Mountain zdržali (vsi cepini morajo biti verificirani s strani UIAA...), potem pa si bom naredil jasno sliko o tem, kako je roba kakovostna. Če bom z Demon Mountaini zadovoljen, si tudi v prihodnje mislim nakupiti Demon Super Cup (ko bodo Demon Mountaini odslužili svoje); zakaj bi dajal 50€ več, če dobim isti cepin za manjšo ceno?

Če pa me bodo razočarali... tja, saj sem jih dobil res ugodno, tudi če jih prodam ne bom veliko na slabšem.

O tem, kako se cepini obnesejo, pa kdaj drugič.