torek, 20. april 2010

After the show

Prov moram pohvalit predstavo Gengis Khan od univerzitetnega francoskega teatra (ne vem pravilnega naziva, sam sj nima veze). Seveda sem do zavedanja samega obstoja te skupine nadebudnežev pršel preko Gregorja, ki tudi sam nastopa. In sem čist fasciniran. V 2 letih izjemnega truda moram reči da so res na dobri poti in da si še nikdar prej nisem tako želel kaj storiti v tej smeri. Z Gregorjem se že nekaj časa menimo za nek film, magari da se na začetku posname kratka verzija, da se zadeva malo uigra. Seveda je bil prvi problem zgodba, drugi pa čas. Vendar pa, poleti bi pomojem vsi imeli čas. Kamere se bi tudi dalo sposoditi v kakšnem MMC Pulsaru...

Le še dobra skripta in izvedba :)

petek, 16. april 2010

Družbenopolitičen komentar

Danes je tako lep dan, da se mi enostavno piše. Poleg tega na pladnju kar kipi od raznoraznih tem.

Glede študentskega dela nimam za povedati bistveno več od tega, kar se že govori. Tudi sam bom oškodovan, če bo sprejet nov zakon, ker poleti nameravam delati 5 dni na teden. Zdaj bi še šlo. Ampak ideološko je nekaj narobe. Navidezni in javno povedani glavni razlog za ta zakon je ta, da želijo strici na vrhu narediti študij krajši, študente prisiliti k študiju ter s tem skrajšati povprečen čas študiranja. Kolikor jaz vem. Poleg tega pa seveda rešiti še vse probleme glede zaposlitev; kot da je študentsko delo krivo za gospodarsko krizo, ter da smo mi krivci, da populacija ne dobi zaposlitve. Ja pajade.

Z idejo se seveda popolnoma strinjam... študira se pri nas povsem predolgo. Na našem faksu (računalništvo) tako ali tako od ~180 vpisanih v prvem letniku doštudira tam okoli 20 folka se mi zdi - večino ostalih se med faksom redno zaposli. TODA: problem je, da pri večino službah štejejo izkušnje - lahko bi rekli, da delodajalci zahtevajo, da si med študijem tudi pridno delal kot študent, in ne bi bilo daleč od resnice. Vsaj v mojem fohu, pa tudi v mnogo drugih, rabiš za dobro službo tako diplomo kot izkušnje, reference. Če želite odpraviti študentsko delo boste morali prepričati delodajalce, da naj slepo zaupajo svežim diplomantom, kar pa pomeni, da bo fakulteta morala dejansko spremeniti program tako, da bodo diplomanti vsaj sposobni začeti delati v neki sferi; vemo, da na večino fakultetah take ideologije ni. Ideja bolonjskega programa je v tem, vendar je problem, ker se ljudje ne spremenimo čez noč.
Drugi problem je denar - študij je draga stvar, sploh če se študent mora voziti na fakulteto ali celo živeti v domu/stanovanju. Če ta študent nima staršev, ki ga finančno podpirajo (in takih je večino) je edina opcija, da sam služi svoj denar; državne štipendije so patetičen izgovor, saj so pogoji vsako leto hujši, zneski pa vedno manjši. Kako bo študent preživel cel mesec v stanovanju ter si z 200 € plačeval hrano, pijačo, mi ni jasno.

Tako da: če želite ukiniti študentsko delo, to kompenzirajte s tem, da naredite štipendijo za vsakega študenta, ki naj znaša toliko, kolikor potrebuje za preživetje. Prepričan sem, da bi kalkulacija ne bi bila težka, saj je podoben sistem že zdaj za štipendije, le da so zneski nižji. Seveda, če študent fukne, naj se mu ta podpora odvzame - to mislim, da bi moralo biti jasno vedeti. Podobno vem, da imajo narejen sistem na Norveškem - tam že vsak dijak, ki obiskuje državno šolo, prejema štipendijo od države v višini cca 200 € na mesec! Toliko znaša moja Zoisova po 5 letih izboljšav. Seveda je primerjanje z Norveško precej brezpredmetno, glede na tamkajšnjo državno blagajno; vendar bi bilo našim politikom treba jasno mahniti pred nos z kolom, da je treba v vzgojo vlagati, drugače bodo sproducirali generacijo bebcev; saj to jim delno že uspeva. In tega res nočejo, kajti za uspešnost na kateremkoli trgu rabiš strokovnjake, ki pač niso bebavi. Ta vaška mentaliteta jim nekako noče iz glave.

Kot sem rekel je problem večplasten; eden izmed razlogov za porast študentskega dela je tudi ta, da delodajalci obožujejo študente - večina jih rabi denar in tako precej dela (država & financiranje, glej zgoraj), poleg tega pa imajo s študenti najmanj dela - nič zavarovanja, penzij, dokumentov, pogodb. Če se delodajalec znajde v dreku študente preprosto vrže čez prag. Prepričati delodajalce, da naj na ta delovna mesta sprejemajo redne delavce, ter takoj zaposlujejo diplomante brez izkušenj - vso srečo, kdorkoli se bo lotil tega problema...

Suma sumarum: idejno se strinjam z "idejo" za novim zakonom (idealistično idejo, ne to, da država mora nekako pokrpati blagajno), ukrepi pa so bebavi in ne bodo rešili ničesar, sproducirali pa še hujše razmere.

Seveda je moja rešitev z višjimi štipendijami na vsakega študenta neizvedljiva v tem trenutku, vendar bi se moralo delati v tej smeri. Ljudje se ne spremenimo čez noč, čez leto pa že...