nedelja, 23. december 2007

Q-mad tedna: Angels Fall First



Ja, dons se počutm Nightwish. Morda zato, ker sm se odloču ta se bom točn tale kumad nauču, ker mi najbl sede na kitaro igrat take relativno počasne komade, toj prov najbl zakon :). Angels Fall First je pa komad iz Nightwishovega prvega albuma, ki se prav tako imenuje Angels Fall First. Eden najboljših komadov od njih imo, z dušo, če tko rečemo :).


(pa ne, ni mi komad kul zard pevke, ampak je težko "spot" dobit)

An angelface smiles to me
Under a headline of tragedy
That smile used to give me warmth
Farewell - no words to say
beside the cross on your grave
and those forever burning candles

Needed elsewhere
to remind us of the shortness of our time
Tears laid for them
Tears of love, tears of fear
Bury my dreams, dig up my sorrows
Oh, Lord why
the angels fall first

Not relieved by thougts of Shangri-La
Nor enlightened by lessons of Christ
I'll never understand the meaning of the right
Ignorance lead me into the light

[Repeat chorus]

Sing me a song
of your beauty
of your kingdom
Let the melodies of your harps
caress those whom we still need

Yesterday we shook hands
My friend
Today a moonbeam lightens my path
My guardian

sobota, 15. december 2007

Večnost ali tipanje v temi?

Gledal sem najboljši machinima (film, narejen iz računalniške igre), kar sem jih kdaj videl, z WoW tematiko. Pravzaprav tretji del serije. Najboljši. Trajal je kar 1.5 ure, in drznim si trditi, da je njegova vsebina boljša od mnogokaterega sodobnega filma. Seveda se moraš spoznati na "WoW" lore, da stvar v celoti razumeš, a gre za stvar, ki je nastajala leto in pol in je dejansko "a work of art", oziroma še bolje rečeno, masterpiece.

Nazaj k temi. Kakšni so vaši ideali? Ali ste dejansko tak romantik, da verjamete v žrtve, v mučeništvo, v večno moč prijateljstva, v upanje; imate predstavo, da je svet razdeljen na dobre in slabe? Da lahko posameznik naredi razliko? Da so dejanja vredna mnogo več kot besede, ter da bi vsak človek moral delovati v dobro človeštva, ne pa sebe; ta bi moral biti v svojem iskanju vztrajen, nezmotljiv, in pripravljen tvegati vse, kar mu je sveto in vse, kar mu nekaj pomeni? To, se mi zdi, je odlika pravega tveganja; da zapustiš vse, da bi rešil druge; da obrneš hrbet upanju, in se zazreš smrti v oči. Je to le pravljica, ali je svet v resnici takšen?

Zdaj sem navrgel kar nekaj vprašanj, ampak na srečo so vsa nekoliko povezana. Prvo bi omenil pogled na svet; je črno-bel, ali barven? Osebno verjamem, in v to dejansko verjamem, da je svet kakih 256-bitno barven; dejansko nekako priznavam ločitev dobro-slabo. Pa ne kot "good guys and bad guys", ampak osebno menim, da, glede na akcije nekega človeka lahko rečemo, da je deloval v skladu oziroma v nasprotju z mojimi načeli, kar ga avtomatsko naredi dobrega/slabega. Problem je le v tem, kje so moji ideali? Mar cenim žrtve, prijateljstva, klišejske vrline kot dobro, in "zlo" kot slabo? Saj je konec koncev opredelitev dobrega/slabega le stvar trenutne družbe, oziroma v nekaterih primerih, posameznika. In zato menim, da je edino človeško, da človeka opredelimo glede na njegove akcije; ja, na dobrega/slabega. Tu pa pride zraven moj drugi del; Jezus je rekel, da ljubi sovražnike; do tega se še nisem popolnoma opredeliv, vendar pa dajem velik pomen spoštovanju; vsi dobri imajo slabe lastnosti, in vsi slabi dobre. Gre le za stvar osebne preference in porazdelitve.

Ampak v končni fazi ja, svet delim na dobre in slabe. Če ne drugega zato, ker mi je s tem enostavno lažje živeti; pa pri tem nisem egoističen, gre za idejo, ki je bolj splošna. Menim, da lahko posameznik naredi razliko. Da, to pa menim zato, ker mi drugega ne preostane; lahko rečem, da ne, ter da je nesmiselno poskušati, in se utopim v lastni žalostni, tako značilni za določene smeri; vendar je moje mnenje, da potem nima smisla živeti, če nimaš razloga, želje (tu ne govorim o upanju).

Vsak človek naredi razliko; klišejskih žrtvovanj res ni več, ne moreš biti beč princ, ki reši kraljestvo tako, da lastno življenje žrtvuje za ubitje zlobnega zmaja in s tem drugim omogoči bivanje. Subtilnih žrtvovanj pa je še več, in tudi taka so pomembna. Kajtu z žrtvovanjem si, delček po delček, menim, trgaš dušo; oddaljuješ se od človeških vrednot, vse za dobro drugih. In taki posamezniki bodo vedno potrebni, da se bodo delale v družbi spremembe; včasih so bili to princi, danes pa se to pravzaprav ne ve kdo; pa ne gre tu za predsednike/ekonomiste/znanstvenike, ampak za bolj povprečne ljudi; pravzaprav tako povprečne, da naredijo vso razliko. Take, ki ne dajo nase nič, ki so nasprotje egoizmu, ki je tako značilno za osebe na pomembnih položajih.

Zato menim, da je treba take posameznike spoštovati; jih kovati v zvezde, če hočete. Kajti oni bodo zgled prihodnjim herojom, ki se bodo zavestno odpovedali vsemu, da bodo drugi lahko bolje živeli. Slava jim. In to večna, kolikor pač premore slava trajati v človeških srcih.

petek, 14. december 2007

Q-mad tedna: The Cage


Sonata Arctica je že ene 3 leta, odkar sem jih prvič slišu, moj praktično najboljš band, al pa vsaj metal band. So tud prvi, ki so me nekak "uvedl" v power metal sceno, in še zdj so mi najjači. The cage je pa komad, ki mi je še po 3 letih najboljši. Ekstremen ritem, zakon besedil pa nepozabna melodija, neverjetna simfonija klaviatur in električnih kitar. Še zdej če rabm energijo si zarolam tale komad in toj to :). Zame je ta komad še zmer definicija power metala.



A lifetime ago, with frozen eyes they closed the door.
Suddenly I realized what locks are for. No trusting them anymore, lights - are - out.

Empty the stare, innocent and unaware, dragged out from my home, my lair.
Earmarked me, hurt me, burned me.

The walls around me, eyes surround me, feed my fear again.
I must be freed or I will die before the harvest moon, my friend.
I do not have another year in me, you've gotta set me free.

The dream is alive, I can run up the hills every night,
go around and see another side of the tree.
Freedom has a meaning for me, howl with me.

Fear in the dark, I advise you. Can't see the eyes, they glow behind you....
It's my song they now sing to you.
You stand no chance....

They'll kill for me, steal back my freedom, set me free, it's my minions versus thee.
Fiery the vengeance, hate will drain me.

The walls around me, eyes surround me, feed my fear again.
I must be freed or I will die before the harvest moon, my friend.
I do not have another year in me, you've gotta set me free.

The dream is alive, I can run up the hills every night,
go around and see another side of the tree.
All I want is to be untamed and free, howl and (dream).

The dream is alive, with the moon on the hills every night,
run around and see another side of the dream.
Freedom has a meaning for me, you can't tame me...

You will remember the day you crossed my path.
leave me without a guard and you feel my wrath.
What you have done to me has made me bitter and cruel.
I'll see that all the hate you spread returns to you, you, to you...

The walls around me, eyes surround me, feed my fear again.
I must be freed or I will die before the harvest moon, my friend.
I do not have another year in me, you've gotta set me free.

The dream is alive, I can run up the hills every night,
go around and see another side of the tree.
All I want is to be untamed and free, howl and (dream).

The dream is alive, with the moon on the hills every night,
run around and see another side of the dream.
Freedom has a meaning for me, you can't tame me...

The dream is alive, I can run up the hills every night,
go around and see another side of the tree.
All I want is to be untamed and free, howl and (dream).

The dream is alive, with the moon on the hills every night,
go around and see another side of the dream.
Freedom has a meaning for me...

sreda, 12. december 2007

Why the hell do we think at all?

Morda naslov ne bo najbolj primeren. V naglici, v kakršni sem, se nisem spomnil boljšega. Upajmo, da bo zadoščal. Veliko stvari me spravi k razmišljanju; pravzaprav vse kar vidim, nekako stremi k razumu, in s temu k razmišljanju, vendar ne govorim o tem. Gre se za stvari, ki me spravijo k razmišljanju, ampak to ne tistemu običajnemu, ampak eksistencialističnemu, neobičajnemu, lahko bi rekli deviantnemu, najpomembnejšemu.

Jah, spet bom začel z glupim uvodom :P; kako lahko bi bilo, če ne bi mislili, če ne bi imeli tega najbolj čudovitega darila, pa vendar najbolj zahrbtnega sovražnika, pač odvisno od situacije; ampak pustimo to, saj vsi vemo, da smo vrženi v svojo kožo in rešitve pač ni, razen če so ti povšeči samomori (kar mi niso).

V glavih se mi formulirajo strukture, ki pa se žal sproti tudi podirajo, tako da je težko zapisati trenutne misli; pa vendar sem mislil o vsem, kar vrednotimo, o vsem, kar povzdigujemo v nebo, in o cilju življenja. Včasih imam takele pomisleke, ko sploh ne vem, kaj sploh delam; kaj sem, in kaj je fora, da tle bodisi pišem ta blog oziroma, da sploh razmišljam? Da imam neko željo deliti te misli z nekom. Starši pač niso pravi naslovnik, punce nimam, torej je na vas, prijateljih =).
Zatorej je moj edini cilj in želja v življenju, da..... živim. It's that easy. Da upam, da sem naiven, da verjamem v ideale, da pogledam skozi okno in se ozrem skozi ter pomislim, kako dobro bi bilo ta trenutek iti tja daleč in se vrniti v naravo; naslednji trenutek me seveda nazaj potegne zaposleni "resnični" moderni svet v vsej svoji mogočnosti. Sanjam. Pa to je najbolj važno. Nekaj časa sem živel v prepričanju, da bom vse življenje delal, bom zaposlen in pustil take stvari zadaj, v mišljenju, da je to tako ali tako zgolj bežanje iz realnosti. V slogu "life's a bitch, just face it and bear the burden"; res je, ampak se bom temu upiral. To je verjetno tisto, čemur odrasli pravijo "upornik brez razloga", ampak jaz ne vidim boljšega in bolj osnovnega razloga kot je ta!

Nekateri bodo rekli, da sem tipičen sanjač, ki v življenju ne bo ničesar naredil. Wrong. Samo menim, da je bolje pluti po sredini in občasno imeti prebliske, ki te opomnejo na svobodo, ki ti je bila nekako odvzeta, kot pa biti totalno zaposlen/zasanjan. In pluli bomo, naše upanje pa bo negotovost v meglici pred nami. Stran z iluzijami in predstavami, it's just in our heads. Dovolj je bilo obupovanja.

Back to the roots, baby :D.